ads linkedin Паметен надзор: видео аналитика во реално време | Anviz Глобална

Бела книга: Паметен надзор на работното место: Топ 5 општи области за видео аналитика во реално време

Како паметниот надзор ќе ја промени безбедноста на работното место во 2023 година
паметен надзор

Каталогот

 • 1. Паметен надзор и видео

 • Што е интелигентна видео аналитика во реално време?
 • 2. Топ 5 области на примена за паметен видео надзор

 • Управување со влезови и посетители
 • Управување со паркирање
 • Управување со периметарска безбедност
 • Управување со средства и заштита на имотот
 • Засилено управување со инциденти

3. Топ 2 технолошки трендови во развој за над 5 области на примена

 • Видео аналитика на Edge напојувана со вештачка интелигенција
 • Проширување на интеграција од облак во облак
 • Синергија на Edge-Cloud

Апстракт

Организациите од сите големини во сите индустриски сектори ги препознаа придобивките од одржувањето на нивните простории безбедни и безбедни со видео надзор. Каде и да погледнете, видео надзорот игра сè поголема улога во заштитата на луѓето, имотот и имотот. Во 2014 година, имаше речиси 250 милиони професионално инсталирани безбедносни камери ширум светот. До 2021 година, продажбата на безбедносни камери се очекува да порасне за над 7% годишно.
Во принцип, решението за надзор е едноставно: инсталирајте камери стратешки за да им овозможите на човечките оператори да контролираат што се случува во просторија, област или јавен простор.
Во пракса, сепак, тоа е задача која е далеку од едноставна. Операторот обично е одговорен за повеќе од една камера и, како што покажаа неколку студии, зголемувањето на бројот на камери што треба да се следат негативно влијае на перформансите на операторот. Со други зборови, дури и ако е достапен голема количина на хардвер и генерира сигнали, се формира тесно грло кога е време да се обработи таа информација поради човечките ограничувања.
Благодарение на популаризацијата на длабокото учење на вештачката интелигенција и забележителните подобрувања во чипсетите и технологијата за обработка, неодамнешната видео аналитика може да обезбеди средство за прецизно справување со обемот на информации. Имаше и огромни скокови со нови техники за компресија кои овозможија значителен напредок во решенијата за пренос и складирање видео.
апстрак2 Апстракт3 Апстракт4Апстракт5Апстракт6Апстракт1
 

Што се интелигентни видео анализи во реално време?

Видео аналитиката и вештачката интелигенција за видео надзор користат алгоритми и машинско учење за следење, управување и анализа на големи количини на видео во реално време. Воден од вештачката интелигенција и длабокото учење, софтверот за видео интелигенција анализира аудио, слики и видео во следење во реално време за да препознае предмети, атрибути на објекти, обрасци на движење или однесување поврзани со набљудуваната околина.

Постојат многу познати сценарија, кои се движат од апликации кои го следат сообраќајниот метеж и предупредуваат во реално време, до препознавање на лица или паметно паркирање.

Исто така, видео аналитиката се смета за „мозок“ на безбедносниот систем, користејќи метаподатоци за да додаде смисла и структура на видео снимките и да понуди јасни деловни предности надвор од безбедноста. Ова им овозможува на камерите да разберат што гледаат и да алармираат ако има закани во моментот кога ќе се случат. Потоа, метаподатоците би можеле да се користат како основа за извршување на дејства, на пр., да се одлучи дали персоналот за безбедност треба да биде известен или дали треба да започне снимање.

апстрактна

Со оглед на испорачаната вредност, многу бизниси брзо избираат да ги развијат своите решенија за надзор, вклучително и софтвер за видео аналитика, за ефикасно управување со илјадници CCTV и IP камери.

Anviz IntelliSight е паметно решение за видео надзор базирано на облак со видео аналитика за длабоко учење на врвна вештачка интелигенција - едноставна за поставување и интуитивна за употреба. Обезбедува интелигентна видео аналитика во реално време на видео содржини снимени со широко распространети камери за надзор лоцирани низ патишта, јавни површини, деловни згради, трговски центри и комерцијални и индустриски зони.

Еве, истражуваме како Anviz IntelliSight обезбедува врвна безбедност и удобност во првите 5 заеднички области на примена.

 • Управување со влезови и посетители

Апстракт8

Управувањето со безбедноста со строга контрола на влезот/излезот додека се подобрува ефикасноста на трчањето е една од темите што го засега секој потенцијален менаџер за влез/излез.

Интегрираните системи за контрола на пристап и видео надзор надминуваат многу од болните точки при управувањето со влезот и излезот, додека нудат неколку различни способности:

Инстант визуелен доказ: 

Веднаш погледнете и пристапете до снимките за настани што се случуваат на која било врата, на која било локација, скратувајќи го времето за истражување и решавање на безбедносни инциденти. Преку интегрираните системи, безбедносните службеници можеа да видат кој е таму и како пристапуваат до вратата, вклучувајќи ја и можноста за прегледување на снимката и подлабоко копање во активноста на корисниците.

Рационализирајте ги процесите за рачно пријавување на посетители

Системот за управување со посетители во комбинација со видео мониторинг може да води точна евиденција и да помогне да се намалат шансите за човечки грешки.

Вработените кои знаат дека ќе имаат посетител можат однапред да планираат со внесување на информациите за посетителот во системот. Кога посетителот ќе пристигне, ќе добие привремена значка. Тие нема да мора да потпишат ништо бидејќи процесот сега е бесконтактен. Дури и ако посетителот се појави ненајавено, технологијата сепак може да го рационализира процесот на пријавување.

 • Како IntelliSight Ја зголемува ефикасноста на управувањето со влезот

Систем кој расте со вашите потреби 

Големите организации кои имаат повеќе влезови на локални или оддалечени локации може да имаат од десет до над илјада камери за управување. Како што расте вашата област на покриеност, се повеќе Anviz Може да се додадат IP камери IntelliSight по потреба и лесно интегриран во мрежата.

Централизирано разузнавање

Унифициран систем е поефикасен бидејќи податоците може да се вкрстат од повеќе системи. Ако имате повеќе згради, тогаш сите информации може да се централизираат во еден систем. Значи, ако некој се појави во зграда и заврши на црната листа, системот ќе обезбеди лицето да не биде примено во која било друга зграда.

 • Управување со паркинг

Управувањето со безбедноста со строга контрола на влезот/излезот додека се подобрува ефикасноста на трчањето е една од темите што го засега секој потенцијален менаџер за влез/излез.

Интегрираните системи за контрола на пристап и видео надзор надминуваат многу од болните точки при управувањето со влезот и излезот, додека нудат неколку различни способности:

Апстракт9

Јасен преглед на зафатеноста на паркингот

Со препознавање на регистарски таблички, ANPR камерите ќе можат да забележат неовластени возила запрени во забранетата зона предолго. Известувањата се испраќаат до безбедносниот персонал за да можат да го потврдат инцидентот и да ги исчистат тие клучни зони. Затоа, камерите не само што откриваат прекршоци, туку помагаат и да се намалат нивоата на застојот.

Надзорните камери со AI може да се користат за да се идентификуваат слободните места за паркирање и да се предвиди каде се најголеми шансите да се најде достапно паркинг место. Оваа информација може да ја искористат менаџерите за паркирање, за да отворат дополнителни места за паркирање или однапред да ги информираат возачите дека нема достапен паркинг, со што ќе се спречи застојот и понатамошната фрустрација.

Предноста на IntelliSight на огромни паркинзи

Препознавањето на лицето кое се потпира на Edge computing и Edge AI може да ги обработува податоците локално (без да ги испраќа во облакот). Бидејќи податоците се многу поранливи на напади за време на преносот, нивното чување на изворот каде што се генерираат драматично ја намалува можноста за кражба на информации.

Флексибилно распоредување

Anviz Wi-Fi и 4G комуникациските камери можат да работат одвоено од жична мрежа, што значи дека можете да ги инсталирате подалеку и пошироко од кога било досега. Ова исто така значи дека можете да ја имате целата моќ на врвна видео безбедност - вклучувајќи резолуција 4K, сензори со високи перформанси, напреден зум, детекција на движење и повеќе - особено за апликации како паркинзи, кои се недостапни од етернет кабли . 

Апстракт10
 • Управување со периметарска безбедност

Физичката периметарска безбедност ги користи системите и технологиите што ги штитат луѓето, имотот и средствата во кампусот со откривање и спречување неовластени упади. 

Одврати и открие

Заедно со аналитиката на периметарскиот бранител и технологијата интегрирана со решенијата за видео надзор, организациите имаат видливост во реално време, способни да следат и фатат неовластени упади во реално време. По далечинско потврдување, безбедносните оператори може да користат аудио звучници за пренесување предупредувања, како и светла за поплави за да ги одвратат злонамерните актери од обидот за упад.

Покрај тоа, безбедносните камери со висока резолуција може да се користат за прецизно да се идентификуваат прекршувањата и да се извести безбедносниот персонал - особено со можност за дигитално или оптички зумирање во областа каде што е откриен упад.

Апстракт11

Како IntelliSight Прави разлика во управувањето со периметарската безбедност

Традиционални предизвици

Конвенционалните решенија за заштита на периметарот едноставно ќе комбинираат детекција на движење, откривање на вкрстување на линија и откривање на упад, предизвикувајќи чести аларми кога ќе се открие објект. Сепак, ова може да биде животно, ѓубре или други природни движења. Како резултат на тоа, безбедносниот персонал требаше да потроши време за истражување на секој од нив, потенцијално одложувајќи го секој неопходен одговор и генерално влијаејќи на ефикасноста.

Ефикасно намалување на лажни тревоги

Anviz вметнува алгоритми за длабоко учење во безбедносните камери и видео рекордери за да ги разликува луѓето и возилата од другите подвижни објекти, дозволувајќи им на безбедносните тимови да се фокусираат на реални закани. Со голема прецизност, системот ги занемарува алармите активирани од други објекти како дожд или лисја и испорачува аларми што се поврзани со откривање на луѓе или возила.

Anviz bullet инфрацрвените 4k камери може да обезбедат детална визуелна идентификација на потенцијалните натрапници, да даваат автоматски предупредувања за потенцијални прекршувања на периметарот, како и зумирање и следење на осомничените. Не бараат видлива светлина, овие камери можат да обезбедат откривање при услови на слаба осветленост, па дури и во часови на темнина.

 • Управување со средства и заштита на средства

Видео надзорот исто така се користи за да се осигура дека средствата со висока вредност се заклучени и соодветно заштитени од кражби и несреќи. 

Заштитете и следете ги средствата

Системите за далечинско следење во живо 24⁄7 можат да следат важни средства. На пример, кога пристигнуваат важни испораки, на пр. хемиски производи, вредни производи или чувствителни предмети. Откако неовластено лице ќе го премести предметот надвор од областа, надзорната камера активира аларм за да го извести администраторот.

Апстракт12

Кога се споени со значајни предупредувања, супервизорите може да се информираат во реално време, и тие ќе ја забележат нејзината локација и ќе ја ажурираат оваа белешка додека имотот се движи. На овој начин, никогаш нема да изгубите трага за скапоцености или да потрошите време барајќи ги.

Кога се споени со значајни предупредувања, супервизорите може да се информираат во реално време, и тие ќе ја забележат нејзината локација и ќе ја ажурираат оваа белешка додека имотот се движи. На овој начин, никогаш нема да изгубите трага за скапоцености или да потрошите време барајќи ги.

Како IntelliSight Дали за спречување на загуба во магацин

Намалете ги потенцијалните ризици околу слепите агли

Над 40 проценти од инцидентите на работното место се поврзани со судир на вилушкари со пешаци. Потребата за безбедност на работното место е од витално значење.

Во комбинација со сензори за свесност за судир, визуелни индикатори и звучни аларми, IntelliSight ќе ги предупреди возачите на виљушкар, вработените и пешаците за потенцијално опасни средби околу слепите агли. Идеален е за слепиот агол на багажниците и пресеците на патеките, зголемувајќи ја безбедноста и намалувајќи ги трошоците поврзани со штетни несреќи.

Обезбедете безбедност на пристаништето за товарење

Камерите можат да ги снимаат сите процеси на товарење и истовар, како и детали за камионот и возачот, како што е следење дали вработените носат заштитна облека, преку идентификација на тврди капи и елеци со висока видливост.

Во случај на други грешки што може да се случат, како што е погрешно спојување на камионот на погрешна врата од магацинот, камерите се многу ефикасни во снимањето, како и во документирањето каде бил проблемот.

 • Засилено управување со инциденти

Камерите за видео надзор може да се комбинираат со аудио сензори, сензори за чад и аналитика базирана на рабови за откривање инциденти, предупредувајќи ги одговорните да реагираат брзо на инциденти во реално време.

Проактивни согледувања

Со моќна обработка со вештачка интелигенција, безбедносните одговорни лица ќе добијат приоритетно предупредување од системот кога ќе се открие сомнителна активност во рамката или кога ќе се појави лице на црната листа.

Со користење на висококвалитетно видео од мрежни видео камери, безбедносниот персонал може да направи информирана проценка во реално време за инцидентот од оддалечена локација и да одлучи за соодветното дејство.

Апстракт13

Со користење на висококвалитетно видео од мрежни видео камери, безбедносниот персонал може да направи информирана проценка во реално време за инцидентот од оддалечена локација и да одлучи за соодветното дејство.

Камерите за видео надзор исто така може да се комбинираат со аларм за пожар и систем за контрола на пристап, што му овозможува на одговорниот брзо да ја идентификува и прегледа локацијата на предупредувањето за пожар. Кога ќе се вклучи аларм за пожар и ќе биде откриен од камерите, излезот за итни случаи што се интегрира со системот автоматски ќе се отвори.

Како IntelliSight Скратете го времето за одговор на инцидентот 

Anvzi 4K IP камерите снимаат континуирано и сигурно со резолуција до 4K за да обезбедат достапност и јасност на видео доказите. Архивираните клипови се чуваат на неодредено време во облакот и автоматски се означуваат со времето и датумот за да се обезбеди нивната употребливост како дигитален доказ.

Добијте инстант предупредувања

Anviz камерите се опремени со детекција на движење, што значи дека камерата ќе снима кога нешто се случува. Со инстант предупредувања, корисниците веднаш ќе бидат известени кога нешто бизарно ќе биде забележано од камерата. Ќе ви биде кажано што се случува и ќе ви биде дадена шанса да се пријавите и да видите, но дури и ако не го видите известувањето, вашите камери сигурно ќе се тркалаат.

Најдобрите 2 трендови на технологија за над 5 области на примена

 • Видео аналитика на Edge напојувана со вештачка интелигенција

Употребата на Edge AI, особено со аналитика базирана на алгоритми за длабоко учење, ќе поттикне голем дел од иновациите за видео надзор во 2022 година и пошироко. Според Извештајот за базата на податоци за видео надзор и аналитика за 2021 година од Omdia, побарувачката за уреди за снимање со вградена аналитика за длабоко учење се очекува да се зголеми.

Аналитика на рабовите како откривање и класификација на објекти и собирање на атрибути во форма на метаподатоци - сето тоа истовремено намалувајќи ја латентноста и оптоварувањето на пропусниот опсег на системот и овозможува собирање податоци во реално време и следење на ситуацијата.

Вреди да се одбележи дека главните придобивки од рабното пресметување може да се постигнат само со поседување основна компетентност во SoC. Кодеците вградени во SoC играат клучна улога во подобрувањето на квалитетот на сликата, додека NPU моторот во SoC со AI алгоритам овозможува AI аналитика на работ.

IntelliSight IP камерата е базирана на моќен AI процесор. Емpowered by Процесен јазол од 11nm, процесорот со вештачка интелигенција вклучува четири процесор Cortex-A55 и 2 Tops NPU, оптимизирани за дизајн на архитектура на перформанси и моќност. Со процесорот со високи перформанси, камерата може да емитува видео пренос од 4K@30fps.

AnvizАлгоритмот за видео интелигенција во реално време (RVI) се заснова на мотор со вештачка интелигенција за длабоко учење и претходно обучен модел, камерите можат лесно и реално навремено да детектираат луѓе и возила и да реализираат повеќе апликации.

Апстракт14
 • Видео надзорот базиран на облак продолжува да расте и се развива

Повеќе производители на видео надзор се трансформираат во даватели на „Решение како услуга“, поради далечинското работење и растечкиот тренд во дигиталната трансформација поради COVID-19. Инсталатерите и интеграторите на системи за видео надзор сега можат да им обезбедат решенија на своите клиенти преку платформи базирани на облак.

Над 70% од усвојувачите на облак го користат за складирање, се вели во извештајот на IFSEC за 2022 година. Поради своите бројни предности како што се исплатливост, далечински пристап до податоци, безбедно складирање податоци, висока доверливост итн., тој забележува зголемена популарност во секторот SMB кој не може самостојно да изгради и да биде домаќин на сервери за физичко складирање.

Проширување на интеграцијата од облак во облак

Складирањето во облак има неколку предности во однос на зачувувањето на сите видеа и слики од безбедносни камери на NVR, вклучувајќи ја и предноста за пристап до видеа од каде било; обезбедување на поголем капацитет за складирање од NVR содржи; дозволувајќи им на организациите брзо да распоредуваат системи без да мора да конфигурираат сложени мрежи.

IntelliSight обезбедува различни API и SDK интерфејси и им овозможува на другите системи да се интегрираат Anviz Моќните интелигентни способности за анализа на Cloud и отворениот екосистем, за да се задоволат барањата на кампусите, станбените области, индустриските паркови и деловните згради.

Апстракт15

Синергија на Edge-Cloud

Исто така, Anviz IntelliSight користи решение за синергија на работ на облакот - туркајќи ги интелигентните апликации на облакот до работ, обезбедувајќи структурирана анализа и пронаоѓање видеа и слики од луѓе, возила, предмети и однесување.

Ја има непосредната предност што може локално да ги анализира сликите од камерата и да испраќа до Облакот како лесни податоци, без да мора да испраќа видео жедни за пропусност низ мрежата. По извршувањето на анализите на сликите, рабовите камери ќе им дадат известување за аларм на операторите врз основа на претходно конфигурирани правила за предупредување, без потреба од оператор да го следи видеото кога ништо не се случува.

Апстракт16